Kabrió - A vászon tető ápolása

Ez a téma minden kabrió tulajdonost érint, aki nem rendelkezik hardtop-val (azaz merev tetővel). Ha kabriója van vászon tetővel (softtop), rendszeresen karbantartani kell a tetőt. Függetlenül attól, hogy az autót garázsban tartja-e vagy sem, de annál inkább, ha az autó nem garázsban van.

A textil tetőt időről-időre tisztítani kell, de még fontosabb, hogy rendszeresen impregnálja azt. Ugyanez vonatkozik a membránnal ellátott kabátokra is (például softshell vagy goretex) egy idő után. Hasonló elven működik a vászon tető is. Az idő múlásával az anyag elveszíti víztaszító tulajdonságait (az UV-sugárzás, mechanikai igénybevétel, savas esők, stb. hatására), ezért szükséges ezt a réteget megújítani. Ideális esetben kétszer egy évben.

Felhasznált termék: Autoglym Convertible Soft Top Clean and Protect

1. A tető tisztítása:

A szennyeződés mértékétől függően célszerű először kiporszívózni a vászon tetőt. Biztosan hasznos, ha a tetőt porszívóval járja be, még akkor is, ha nem láthatóan piszkos.

A tetőt először leöblítheti vagy legalábbis nedvesítheti tiszta vízzel. Ezután használja a Soft Top Cleaner - sampont a kabrió tető szettből.

Kerülje a közvetlen napfényt a forró nyári napokon. Maga a nap nem árt, a probléma csak akkor kezdődik, ha a tető annyira felmelegszik, hogy a sampon száradni kezd a tisztítás közben, még mielőtt leöblítené. Ez nem kívánt jelenség, ezért a trópusi napokon keressen árnyékos helyet.

Fújja fel a sampont egy permetezővel, majd tisztítsa meg helyről-helyre a mellékelt szivaccsal. A keletkezett hab egy idő után elillan.

Autoglym šampón na plátené strechy

Miután az egész tető felületét áttörölte, öblítse le tiszta vízzel. Alaposan öblítse le a tisztítószer maradványait, amely újra habosodni fog az öblítés során. Öblítse addig, amíg az összes sampon maradványt le nem mosja.

Autoglym - oplachovanie kabrio strechy

2. A textília impregnálása:

Az öblítés után hagyja kissé megszáradni, de nem teljesen. A tetőnek nedvesnek kell lennie, amíg alkalmazza a Soft Top Protector -t, a kabrió tető impregnáló készletből. Ebben a lépésben létrehoz egy vízlepergető réteget. Szórja a terméket helyről helyre a még mindig nedves tető teljes felületére. Próbálja meg a terméket csak a tető textil részeire szórni.

Autoglym-impregnácia strechy na kabriolete

Azonnal törölje le a környező részeket (léc, ablak, karosszéria) a túlfújásokról, szükség esetén az impregnálás és a száradás után törölje le az ablakokat a Fast Glass termékkel.

Egy készletnek legalább két alkalmazásra elegendőnek kell lennie. Természetesen ez függ a tető méretétől és a kézügyességtől is. A jobb esetben ez elegendő lehet három alkalmazásra is.

Gyors összefoglaló az eljárásról:

  1. Porszívózza ki a tetőt.
  2. Nedvesítse meg vagy öblítse le a tetőt tiszta vízzel.
  3. A mellékelt tisztítószerrel és szivaccsal tisztítsa meg a tető teljes felületét
  4. Alaposan öblítse le a tisztítószer maradványait.
  5. Az öblítés után hagyja kissé megszáradni, de csak annyira, hogy a tető még mindig nedves legyen.
  6. Nedves tetőre alkalmazza az impregnálószert.
  7. Hagyja természetesen megszáradni, ne csukja be a tetőt impregnálás után, amíg teljesen meg nem szárad.
  8. Öblítse ki a szivacsot és tegye félre a későbbi használatra.